Ajánló
Egy napos túratippek a Dunakanyarban
Aktív szabadidő a Dunakanyarban!
Itt a tavasz, ébredezik és hívogat a természet. Túrázz, bringázz, kirándulj - fedezd fel a természetet Vác környékén. Összegyűjtöttünk néhány tippet, mától hétvégéig minden nap megosztunk egy kalandos lehetőséget. Akad köztük könnyen bejárható, és akad némi kihívásokkal teli is, válassz közülük kedved szerint; vagy akár mindegyiket is.

 

Törökmező körtúra


Kellemes félnapos túra, csodálatos környezetben. Az út során több helyen elénktárul a csodálatos Dunakanyar panoráma, Törökmező pedig az egyik legkedveltebb kirándulóhely a Börzsönyben.

A szintkülönbség 120 m,

Távolság Törökmezőig: 7 km.

A túra teljes hossza: kb. 13 km.

 

 

 

 

Két keréken a Dunakanyarban

Az ország egyik legszebb vidékére kalauzolunk titeket egy remek kerékpártúrára. Vácról indulunk az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárútom, északi irányba Verőcén, Kismaroson át, Nagymarosig, ahol a páratlan Visegrádi vár panorámája fogad bennünket.

 

 

 

Nógrádi vár

Ha egynapos, könnyű kirándulást tervezel gyerekekkel és/vagy kutyával, a Nógrádi vár meglátogatása nagyszerű lehetőség!

A Budapesttől 60 km-re található települést megközelíthetitek autóval illetve tömegközlekedéssel, de választhattok akár egy könnyű kerékpár- vagy gyalogtúrát is a környék valamelyik turistaútján, egészen fel a várig.
A vár egész évben szabadon látogatható.
.
.
.
.
Hegyes tető, Julianus kilátó

Nagymarosról és Zebegényből egyaránt megközelíthető a Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátó, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik a Dunakanyarra és a Börzsönyre, ezért szép, tiszta időben mindenképp ajánljuk a felkeresését.
Némi túratapasztalat azért nem árt, a hegyre nem éppen kellemes, lankás ösvényeken lehet feljutni, de ha vállalkozó kedvűek vagytok, akár családi kiruccanásnak is tökéletes, s a gyerekek garantáltan jól fognak aludni este, az egész napos hegymászás és friss levegőn töltött idő után!
Közepesen nehéz körtúra ajánlataink:
1. Nagymaros – Hegyes-tető – Nagymaros körtúra
A túra hossza: 10,8 km
A túra időtartama: 4,5 óra
Szintkülönbség: 420 m
2. Zebegény – Hegyes-tető – Zebegény körtúra
A túra hossza: 11,9 km
A túra időtartama: 4 óra
Szintkülönbség: 520 m
.
.
.
.
.
Gyadai rét, Naszály hegy csúcsa

Aktív szabadidős ajánlatunk ezúttal a Naszály csúcsra invitál benneteket.
Három ismert útvonal közül, most a Gyadai kirándulóközponttól indulunk.
A túra hossza 17 km.
Némi kis edzettség előnyt jelent, de ha most kezded a természetjárást, akkor is bátran indulj el.
Jó tanács: Az út során nincs vízvételi lehetőség, mindenképp vigyél magaddal az útra.
Kellemes túrázást kívánunk!
.
.
.
.
Diósjenő számtalan kalanddal vár!

Habár a járványhelyzet miatt jelenleg az Erdei Szabadidőpark zárva tart, ez semmiképpen ne tartson vissza benneteket attól, hogy felfedezzétek a környék természeti szépségeit. Van itt erdő, számos turistaút, erdei kerékpárút, horgásztó, és még egy legendás emlékmű is, amely egy római kori csatának állít emléket!
.
.
.
.
Kenutúra az Ipolyon

Nem csak a vízi sportok szerelmeseinek, hanem minden természetkedvelőnek ajánljuk alábbi túránkat.
Ipolytölgyes - Letkés - Ipolydamásd - Szob - 19 km.
.
.
.
.
Királyrét - Nógrád - hegyi kerékpártúra

Fél napos kényelmes hegyi kerékpártúra a Börzsönyben. Aszfaltos út, kaviccsal szórt és földút váltakozik, jól közlekedhető kerékpárral, az erdei kerékpárút jelzés végig jól követhető.

Szintkülönbség: 60 méter,

Teljesíthető Királyréttől Nógrádig: kb. 60-80 perc

Túra hossza: kb. 5,5 km.

Javasolt pihenő: Nógrádi vár.

 

 

+1 tipp

Ha jólesett, és kedvet kaptál a hegyi kerékpározáshoz, következő alkalommal javasoljuk Királyrétről a másik irányba haladva a Transzbörzsöny kerékpártúrát. A túra hosszabb, és nehezebb, de végig jelzett útvonalon teljesíthető, Nagybörzsöny felé, Ipolytölgyes, Szob, Márianosztra útvonalon.

 

 

 

Börzsöny túra:  Királyrét – Nagy Hideg hegy - Csóványos

A Börzsöny egyik legkedveltebb turistacélpontja, a Csóványost meghódító túra. A hegység legmagasabb pontjára számos jelzett turistaúton juthatunk fel. Talán a legnépszerűbb a Királyrétről induló túra, mely a Nagy-Hideg-hegyet is érinti, ami télen igazi síparadicsom. A 20 kilométeres táv teljesítése némi edzettséget igényel, de bátran ajánljuk, hogy vágj bele, mert a 938 méteres hegycsúcson álló kilátóból pazar panoráma nyílik nem csak a Börzsönyre, hanem szép, tiszta időben a Kékestető, de akár még a Tátra havas csúcsai is láthatóak innen.

Szintkülönbség: 600 méter

Túra hossza: 20 km

 

 

 

+ 1 kirándulás:

Királyréti élményséta – tanösvény

Könnyű kirándulás, élményséta a szabadban.


Megközelítés:

Autóval: Kismaros – Szokolya – Királyrét útvonalon a parkolóig.

GPS: 47.827638573577566, 19.013312167340437

Tömegközlekedés: Budapest-Szob vonalon Kismaros megállóig vonattal, majd innen a 352 sz. távolsági busszal Királyrétig.

Kismaros és Királyrét között a kisvasút jelenleg nem jár.

 

Indulás a Királyréti Hiúzház és Erdei Iskola és látogatóközpont (most nincs nyitva) mellől, a tanösvény, hossza 3 km. Minimális szintkülönbséggel, a könnyű túra során két tó mellett is vezet az út - Bajdázói-tó, Királyréti Horgásztó - a táblákkal jelzett útvonal jól követhető, mely végállomása visszavisz a kiindulóponthoz. A tanösvény állomásain megismerkedhetünk a környék élővilágával. Családdal, gyerekekkel is élménygazdag hétvégi program. A túraútvonal visszakanyarodik a kiindulási ponthoz, ahol buszmegálló és a kisvonat végállomása is található.

Szintkülönbség: minimális

Túra hossza: kb. 3 km.

 

 


 

 

 
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.