Látnivalók / Váci műemlékek
Hétkápolna

2600 Vác, Liget
A Hétkápolna kegytemplom Vác déli részén, közel a Duna-parthoz található. Az írásos emlékek szerint 1711-ben kezdték építeni. A legenda szerint egy váci asztalosmester betegségéből felépülve egy Szűz Mária szobrot helyezett el a forrásnál. A hely hamarosan búcsújáró hellyé vált, így a „Kúti-képet” a templom főoltárára helyezték.

1769-ben Wirth Ferenc kanonok a templomhoz vezető úton hét képoszlopot helyeztetett el, mely Mária hét örömét és hét bánatát jelképezi. A kegyhely elnevezése is innen származik. A Szűz Mária tiszteletére épített templom és a körülölelő liget 1815 óta búcsújáróhely, a búcsúk alkalmával „orvosságot” visznek magukkal a forrásból. A búcsút minden évben Mária nap (szeptember 12.) utáni vasárnapon tartják, a hívők messziről zarándokolnak, sokan már előző éjjel is a kegyhelyen virrasztanak. A mária napi misét az 1947-ben épült kültéri oltárnál celebrálják.

A monda szerint itt élt Vácz remete is. Látogatóként kívűlről is csodálatos a hét stáció a templom előtt, ahogy fölé borulnak a hatalmas gesztenyefák.

Fotó: Kis Dávid, Dömény Csaba © Arcus Stúdió

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak!
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.