Látnivalók / Váci műemlékek
Főtér

2600 Vác, Március 15. tér - Főtér
A Főtér Vác legismertebb közösségi tere. Már a középkorban is egyházi, gazdasági és kulturális központ volt. A tér északi oldalán a Bécsi kapu állt, szemközt a városháza, majd a jól körüljárható Szent Mihály templom, melynek kerítő falaihoz épültek a piac bódéi is. Így alakult ki különleges, nyújtott háromszög formája.

A teret körülölelő házak jórészt alápincézett középkori alapokra épültek, viszontagságos századok után a XVIII. század építő püspökei nyomán nyerték el mai formájukat, mellyel országosan kiemelkedő műemlék együttessé váltak. Egykor Főtérnek, Piactérnek, Városháza térnek, Konstantin térnek, majd 1949-től Március 15. térnek nevezik. Az új Főteret 2006 szeptemberében adták át a nagyközönségnek, mely tervezője Sáros László Ybl díjas építész.

A tér déli oldalán található a Fehérek temploma. Mellette a harangjátékos zenepavilon mögött a Curia épülete, egykori káptalanház, mely a XVIII. században vendégfogadóként, szállóként működött, ma vendéglátó és kiállítóhely. A Bécsi kapu felé haladva lakóházak mellett áll az egykori püspöki palota, ma Siketnéma Intézet, az egykori Nagypréposti palota, ma Váci Egyházmegyei Gyűjtemény, az egykori Aranyszarvas Fogadó, ma a Váci Művészeti Gyűjtemény otthona. A tér nyugati oldalán található az Irgalmasrendi Kórház és Kápolna, a Városháza, valamint Memento Mori kiállítás.

Fotó: Kis Dávid, Dömény Csaba © Arcus Stúdió

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak!

 
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.