Látnivalók / Váci műemlékek
Váci ferences kolostor - Piarista Kilátó Központ

2600 Vác, Géza király tér
kilato@piarista.hu
kilato.piarista.hu
A Piarista Kilátó Központ látogatása előzetes bejelentkezés után lehetséges!

Bejelentkezés: regisztracio@kilato.piarista.hu
Látogatási napok:
Hétfő – 10:00-16:00
Péntek – 10:00-16:00

A kolostor története
A ferences rendtartomány váci kolostorának építése 1721-ben kezdődött és 1751-ben fejeződött be. Elsőként a Dunára néző épületszárny készült el: ide 1726-ban költöztek be a szerzetesek. Az épület másik, város felőli szárnyának építési munkálatai 1732-ben kezdődtek meg. A kolostor jelentős része ráépült az egykori váci vár, illetve a székesegyház romjaira.

1772-től a XIX. század közepéig nem csak rendházként funkcionált: falai között egy posztóműhely is működött. Itt készült a salvatoriánus rendtartomány ferencesei ruházatának alapanyaga. 1775-ben 33 szerzetes, 20 pap, 6 növendék és 7 laikus lakott a házban.

1926-tól a rendház fedett belső udvarában működött a kor egyik legnagyobb vidéki egyházi nyomdája, a Váci Kapisztrán Nyomda, ahol, egészen a szerzetesrendek 1950. szeptemberi feloszlatásáig a laikus testvérek dolgoztak.

A szerzetesek kényszerű távozása után, a XX. század második felében Váci György könyvkötő műhelyének adott helyt a kolostor, 1978-tól 2006-ig pedig a Pest megyei Levéltár egyik kirendeltsége működött ott. Bezárása után a kolostor hosszú éveken át üresen, kihasználatlanul magasodott a Duna partján, enyészetre ítéltetve.

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány az épület tulajdonjogát 2004-ben, az épületegyütteshez szorosan kapcsolódó Anzelm-kertet pedig 2019-ben kapta vissza. Az évek során a történelmi épület állaga erőteljesen leromlott.

A váci ferences kolostor teljes körű felújítása 2020. tavaszán fejeződött be. Az épületben kapott otthont a Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ (röviden: Piarista Kilátó Központ).

A váci Piarista Kilátó Központ

A váci Piarista Kilátó Központ azzal a céllal jött létre, hogy az elsősorban váci és környékbeli fiatalok életút-építését, pályaorientációját, munkaerőpiaci elhelyezkedését, majd beilleszkedését segítse. Kiemelt feladatuk a különös személyes figyelmet igénylő, azaz fogyatékos- vagy valamilyen akadályozottsággal küzdő, illetve a nem tanuló, nem dolgozó, vagyis kallódó fiatalok segítése.

A központ egy, a térségben egyedülállóan felszerelt robotika alkotóműhellyel is rendelkezik.

A Piarista Kilátó Központ előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Információk: https://www.kilato.piarista.hu

Facebook:https://www.facebook.com/KilatoPiaristaKozpont
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.