Látnivalók / Váci műemlékek
Fehérek temploma

2600 Vác, Március 15. tér 20.

A Főtér gyöngyszeme a volt Domonkos rendi templom, a XVIII. században épült barokk, rokokó stílusban. A templom homlokzata falpillérekkel, barokk csigavonalakkal, vázákkal, szobrokkal díszített. Az egyszerű külsővel ellentétben, a belső díszítés igen gazdag. Színei világosak, szobrai fehérek, az oltárképek színei is derűsek.

Az 1994. év szenzációja volt a templomtorony alatt, kívülről nyíló kripta feltárása.  Bejárata két évszázadon át be volt falazva. A templom felújításakor véletlenül bukkantak rá, s amikor felnyitották kiderült, hogy a katakombaszerű helyiségek 262 koporsót rejtenek. A fakoporsók gazdag festése épen maradt.

Kiszáradva, természetes módon mumifikálódva, de megmaradtak díszes halotti öltözetükben a testek is. A Március 15. tér 19. szám alatti ház pincéjében kiállítás (Memento Mori) készült a leletekből. Ez a leletegyüttes Közép-Európában egyedülálló.

A templom előtt a barokk stílusú Szent József szobor áll, karjaiban a kis Jézussal, míg a tér közepén a Szűz Mária oszlop látható.
A tér büszkélkedhet egy hangulatos szökőkúttal is.

 

A templom a következő időpontokban látogatható:

Július 25 - október 15-ig

Hétfőtől szombatig: 9:00 - 12:00 és 14:00-17:00

vasárnap: 14:30 - 17:30

 

 

 

Fotó: Kis Dávid, Dömény Csaba © Arcus Stúdió

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak!
Webfejlesztés: DunaWeb Kft.