Látnivalók / Váci műemlékek
(1-10)(11-20) (21-30) (31-32)   >>

Görög templom (Tragor Ignác Múzeum)

2600 Vác, Március 15. tér 19.
+36 30 555 7620
info@muzeumvac.hu
www.muzeumvac.hu/
Érdemes megismerkedni a különleges hangulatú kiállítóteremmel és annak történelmével is. A Görög templom, ahol tavasztól őszig képzőművészeti, történeti, régészeti, néprajzi és interdiszciplináris tárlatokat láthatnak az érdeklődők.

Részletek >>

Szent Mihály Altemplom Kiállítóhely (Tragor Ignác Múzeum)

2600 Vác, Március 15. tér közepe
+36 30 555 7620
info@muzeumvac.hu
www.muzeumvac.hu
Régészeti kiállítás a Főtér/Március 15. tér közepén, a hajdani Szent Mihály templom altemplomában. A Március 15. tér felújítását alapos régészeti ásatás előzte meg, melynek során a hajdani német város az évszázadok alatt sokszor átépített templomának romjai és értékes leletek, pl. faragott sírkövek kerültek elő.
Részletek >>

Alsóvárosi Református templom

2600 Vác, Dr. Csányi László körút
Alsóvárosi Református Templom

Az új református templom a 35.000 lakosú Vácon, a várost keresztül szelő 2. számú főút mellett, keskeny telken épült. A főúton Budapest felől Vácra érkezőket a főbejárati homlokzat és a harangtorony hófehér látványa fogadja. A főbejárat, a személygépkocsi és a buszparkoló a kis forgalmú, hangulatos Görgey utcáról közelíthető meg. Az épület alapgondolata az imádkozó kézpár, melyet kortárs építészeti formanyelv önt egy nagyon izgalmas, látványos szerkezetbe.
Részletek >>

Diadalív (Kőkapu)

2600 Vác, Köztársaság út
Magyarország egyetlen Diadalíve. Mária Terézia látogatásának tiszteletére építtette Migazzi Kristóf 1764-ben.
Mária Terézia hajóval érkezett a Dunán a pozsonyi országgyűlésről. A nemesség lóháton, díszmagyarba öltözve várta a vendégeket. A hajó megérkezését ágyúlövés jelezte. A hagyomány szerint, amikor a királynő megtudta, hogy a Diadalív mindössze öt hónap alatt készült el, nem mert áthajttatni alatta, hanem kiszállt és gyalog ment el mellette. A Kőkapu magassága 20 m, szélessége 12, vastagsága pedig 4 m.
Részletek >>

Fehérek temploma

2600 Vác, Március 15. tér 20.

A Főtér gyöngyszeme a volt Domonkos rendi templom, a XVIII. században épült barokk, rokokó stílusban. A templom homlokzata falpillérekkel, barokk csigavonalakkal, vázákkal, szobrokkal díszített. Az egyszerű külsővel ellentétben, a belső díszítés igen gazdag. Színei világosak, szobrai fehérek, az oltárképek színei is derűsek.
Részletek >>

Főtér

2600 Vác, Március 15. tér - Főtér
A Főtér Vác legismertebb közösségi tere. Már a középkorban is egyházi, gazdasági és kulturális központ volt. A tér északi oldalán a Bécsi kapu állt, szemközt a városháza, majd a jól körüljárható Szent Mihály templom, melynek kerítő falaihoz épültek a piac bódéi is. Így alakult ki különleges, nyújtott háromszög formája.
Részletek >>

Gombás-patak hídja (Kőszentes híd)

2600 Vác, Diadal tér
A Gombás-patak hídja országosan egyedülálló műemlékünk, az egyetlen ma is álló barokk híd hazánkban, a köznyelv Kőhídnak, vagy Kőszentes hídnak is nevezi.
1753-1757 között Althann Mihály Károly püspök megbízására készült, Nepomuki Szent Jánosnak a hidak és kikötők védőszentjének tiszteletére, az első szobor őt ábrázolja.
Részletek >>

Hegyes torony

2600 Vác, Liszt Ferenc sétány 12.
A Hegyes torony a középkori városfal legészakibb saroktornya. A tatárjárás után újjáépített középkori város egyetlen fennmaradt emléke a Duna-parton látható helyreállított torony és városfalrészlet. Az eredetileg pártasorral koronázott tornyot, a későbbi kúpos tető miatt nevezte el a népnyelv "Hegyes”-nek. Jelenleg lakóépület.
Részletek >>

Hétkápolna

2600 Vác, Liget
A Hétkápolna kegytemplom Vác déli részén, közel a Duna-parthoz található. Az írásos emlékek szerint 1711-ben kezdték építeni. A legenda szerint egy váci asztalosmester betegségéből felépülve egy Szűz Mária szobrot helyezett el a forrásnál. A hely hamarosan búcsújáró hellyé vált, így a „Kúti-képet” a templom főoltárára helyezték.
Részletek >>

Honvédemlékmű

2600 Vác, Liget (2-es számú főút)
A Honvédemlékmű 1868-ban épült, hazánkban elsőként, közvetlenül a kiegyezést követő évben. Az 1848-49. évi szabadságharc csatáiban elesett áldozatoknak állít emléket. Minden év tavaszán Hagyományőrző Emlékhadjárat keretében huszárfelvonulást tartanak, az emlékmű mellett élethűen idézik fel a csata eseményeit.

Fotó: Kis Dávid, Dömény Csaba © Arcus Stúdió
A képek szerzői jogi védelem alatt állnak!

Részletek >>

(1-10)(11-20) (21-30) (31-32)   >>Webfejlesztés: DunaWeb Kft.