Látnivalók / Váci műemlékek
(1-10)(11-20) (21-30)   >>

Görög templom (Tragor Ignác Múzeum)

2600 Vác, Március 15. tér 19.
+36 30 555 7620
info@muzeumvac.hu
www.muzeumvac.hu/
Érdemes megismerkedni a különleges hangulatú kiállítóteremmel és annak történelmével is. A Görög templom, ahol tavasztól őszig képzőművészeti, történeti, régészeti, néprajzi és interdiszciplináris tárlatokat láthatnak az érdeklődők.

Részletek >>

Szent Mihály Altemplom Kiállítóhely (Tragor Ignác Múzeum)

2600 Vác, Március 15. tér közepe
+36 30 555 7620
info@muzeumvac.hu
www.muzeumvac.hu
Régészeti kiállítás a Főtér/Március 15. tér közepén, a hajdani Szent Mihály templom altemplomában. A Március 15. tér felújítását alapos régészeti ásatás előzte meg, melynek során a hajdani német város az évszázadok alatt sokszor átépített templomának romjai és értékes leletek, pl. faragott sírkövek kerültek elő.
Részletek >>

Alsóvárosi Református templom

2600 Vác, Dr. Csányi László körút
Alsóvárosi Református Templom

Az új református templom a 35.000 lakosú Vácon, a várost keresztül szelő 2. számú főút mellett, keskeny telken épült. A főúton Budapest felől Vácra érkezőket a főbejárati homlokzat és a harangtorony hófehér látványa fogadja. A főbejárat, a személygépkocsi és a buszparkoló a kis forgalmú, hangulatos Görgey utcáról közelíthető meg. Az épület alapgondolata az imádkozó kézpár, melyet kortárs építészeti formanyelv önt egy nagyon izgalmas, látványos szerkezetbe.
Részletek >>

Cházár András EGYMI - Egykori siketnémák királyi intézete

2600 Vác, Március 15. tér 6.
Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon – egykori Siketnémák Királyi Intézete

Az épület magja két kisebb középkori ház, mely többszöri bővítés során nyerte el jelenlegi formáját. A török kor után itt álló Püspöki Palota az 1731-es tűzvészben súlyosan megsérült, Althann Mihály Frigyes, majd Migazzi Kristóf püspöksége alatt U alakú palotává fejlesztették.
Részletek >>

Diadalív (Kőkapu)

2600 Vác, Köztársaság út
Magyarország egyetlen Diadalíve. Mária Terézia látogatásának tiszteletére építtette Migazzi Kristóf 1764-ben.
Mária Terézia hajóval érkezett a Dunán a pozsonyi országgyűlésről. A nemesség lóháton, díszmagyarba öltözve várta a vendégeket. A hajó megérkezését ágyúlövés jelezte. A hagyomány szerint, amikor a királynő megtudta, hogy a Diadalív mindössze öt hónap alatt készült el, nem mert áthajttatni alatta, hanem kiszállt és gyalog ment el mellette. A Kőkapu magassága 20 m, szélessége 12, vastagsága pedig 4 m.
Részletek >>

Fehérek temploma

2600 Vác, Március 15. tér 20.
A Főtér gyöngyszeme a volt Domonkos rendi templom, a XVIII. században épült barokk, rokokó stílusban. A templom homlokzata falpillérekkel, barokk csigavonalakkal, vázákkal, szobrokkal díszített. Az egyszerű külsővel ellentétben, a belső díszítés igen gazdag. Színei világosak, szobrai fehérek, az oltárképek színei is derűsek. Az 1994. év szenzációja volt a templomtorony alatt, kívülről nyíló kripta feltárása. Bejárata két évszázadon át be volt falazva. A templom felújításakor véletlenül bukkantak rá, s amikor felnyitották kiderült, hogy a katakombaszerű helyiségek 262 koporsót rejtenek. A fakoporsók gazdag festése épen maradt.
Részletek >>

Ferences Templom és Rendház

2600 Vác, Géza király tér
A Ferences templom és rendház (Géza király tér) a török idők ostromaiban végképp tönkrement váci vár területén épült. Az 1721-1761 között megvalósított barokk templom berendezése, felszerelése igen gazdag, fő ékessége kora rokokó emeletes fa főoltára. A templom melletti rendházban működött valaha a Kapisztrán Nyomda, majd Váci György könyvkötő mester műhelye. A rendház ma ismét a ferencesek tulajdona, de üresen áll.

Fotó: Kis Dávid, Dömény Csaba © Arcus Stúdió
A képek szerzői jogi védelem alatt állnak!


Részletek >>

Főtér

2600 Vác, Március 15. tér - Főtér
A Főtér Vác legismertebb közösségi tere. Már a középkorban is egyházi, gazdasági és kulturális központ volt. A tér északi oldalán a Bécsi kapu állt, szemközt a városháza, majd a jól körüljárható Szent Mihály templom, melynek kerítő falaihoz épültek a piac bódéi is. Így alakult ki különleges, nyújtott háromszög formája.
Részletek >>

Gombás-patak hídja (Kőszentes híd)

2600 Vác, Diadal tér
A Gombás-patak hídja országosan egyedülálló műemlékünk, az egyetlen ma is álló barokk híd hazánkban, a köznyelv Kőhídnak, vagy Kőszentes hídnak is nevezi.
1753-1757 között Althann Mihály Károly püspök megbízására készült, Nepomuki Szent Jánosnak a hidak és kikötők védőszentjének tiszteletére, az első szobor őt ábrázolja.
Részletek >>

Hegyes torony

2600 Vác, Liszt Ferenc sétány 12.
A Hegyes torony a középkori városfal legészakibb saroktornya. A tatárjárás után újjáépített középkori város egyetlen fennmaradt emléke a Duna-parton látható helyreállított torony és városfalrészlet. Az eredetileg pártasorral koronázott tornyot, a későbbi kúpos tető miatt nevezte el a népnyelv "Hegyes”-nek. Jelenleg lakóépület.
Részletek >>

(1-10)(11-20) (21-30)   >>Webfejlesztés: DunaWeb Kft.